Kong Sigurdsgate 20, 4345 Bryne
+47 907 79 279
egil@helsemuligheter.no

Helseskadelig drikkevann

Ditt valg, din mulighet

Hei igjen.

Jeg har lånt noen ord fra fysioterapaut og naturopat Gunnar V Espedal. Han er en erfaren mann som setter seg dypt inn i hva vannet vi drikker fra springen gjør for kroppen vår. Alle bør lese dette..

Helseskadelig drikkevann                                    

Med jevne mellomrom oppstår det forgiftningsproblemer med vårt drikkevann, nå sist i Oalsgaten i Sandnes. Bakteriene som utløste alarmen skal normalt ikke forekomme i drikkevannet. Hovedproblemet med norsk drikkevann er at 90 % av befolkningen får overflatevann som er sårbart for forurensing fra beitende dyr, humus, tilsig av gjødsel, sprøytemidler, industri, tungmetaller med mer.

Utette ledningsrør (vann og kloakkrør) påpekt i EU-direktiv til Norge er et betydelig problem. En oversikt fra Folkehelseinstituttet sier at vannrør som er fra før 1970, er så dårlige at forurenset vann lekker inn i drikkevannet. Rørene fra denne perioden er stort sett laget av asbest og jern. Når vanntrykket faller i slike rør pga. ledningsbrudd, avstenging eller når brannvesenet eller lignende industri tapper store mengder vann, oppstår undertrykk og større lekkasjer. Sykdomsfremkallende mikrober kan da komme inn i vannledningsrørene. En undersøkelse NORVAR har gjort viser at undertrykk kan forårsake en økning av sykdomsforekomst på 40%.

I og med at 90% av vårt drikkevann kommer fra overflatevann vet vi at dette inneholder humus og mer av dette siver inn sammen med giftige tungmetaller som kvikksølv, bly, aluminium og kadmium. Selv om den langtransporterte luftforurensingen og den sure nedbøren har avtatt med 60-80% siden 80-tallet, har det ført til store giftdeponier i landskapet. Med humus følger forurensninger og tungmetaller inn i drikkevannet, sier professor Rolf Vogt på Miljøkjemi ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Tungmetallene er et mye større problem enn E-Coli forme bakterier som periodevis oppstår i drikkevannet. Kvikksølvet tas opp av organismen i vann og konsentrasjonen øker oppover i næringskjeden. I enkelte områder frarådes man å spise fisk (laks, ørret, gjedde). Tungmetaller har også en tendens til å akkumulere seg i kroppen, spesielt nerve- og tarmsystemet, samt nyrene.

Humus assosieres med forurensing og kombinasjonen mellom humus og klordesinfisering skaper helseskadelige, trihalometaner som kan virke kreftfremkallende.Trihalometaner er klassifisert som et karsinogen (kreftfremkallende), gruppe B, hvilket betyr at det er påvist kreft i dyreforsøk. Desinfeksjons biprodukter (DBP), er også forbundet med andre helseproblemer som infertilitet og andre hormonelle forstyrrelser.

Foruten de overnevnte stoffer inneholder drikkevann en lang rekke forurensende og helseskadelige stoffer. Vårt drikkevann er utsatt for mange kilder som skader helsen vår. Hvem husker vel ikke helseskandalen i Bergen i 2004 hvor mange ble kronisk og alvorlige syke (ME), Lamblia giardia (en parasitt) som forårsaket dette sykdomsutbruddet, unnslipper kloreringsbarrieren, sammen med cryptosporidium.

Heldigvis finnes det effektive løsninger på problemet, vi kan ikke vente på at myndighetene utbedrer vannledningsnettverket, men hver enkelt må ta ansvar for å opprette sin egen barriere mot helseskadelige mikrober og tungmetaller i det daglige drikkevann ved å installere filtrering, revitalisering og strukturering. Kelering er et stikkord i denne sammenheng. Det er fullt mulig å få et vitalt vann inn i hjemmene. Som en engelsk kollega sa engang: Vital water each and every day, keeps the doctor away!

 

Fysioterapeut og Naturopat Gunnar V. Espedal Gunnar Espedal